Ohayou~!
Už je to dost dlouhá doba, kdy jsem něco naposledy přidala...
Důvod, proč jsem se blogu v poslední době víceméně vůbec nevěnovala, je lenost a škola. A mimoškolní aktivity, jako např. kytara.
Dnes jsem se odhodlala přidat tři recepty na pečivo s borůvkami. Bohužel to není zrovna aktuální téma, když už je dávno po nich. Pekla jsem to už někdy v létě ^///^"... Každopádně máte-li borůvky v mrazáku, neváhejte je takto využít!
Bude to:
1) Borůvkový koláč
2) Borůvkové muffiny
3) Jogurtová borůvková buchta na plech
1) Borůvkový koláč
Bude se na něj hodit dortová forma (26 cm), ale můžete využít i koláčovou. V originále (Dr. Oetker + Héra inspirace) ho dělají s meruňkami a mandlemi, ale já si recept upravila. Je dobrý ^^y.
Ingredience:
(dortová forma o průměru 26 cm)
- 150 g másla
- 150 g cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 3 vejce
- 160 g hladké mouky
- 2 ČL kypřicího prášku
- 50 g strouhaného kokosu
- 100 ml mléka (já použila polotučné)
- na ozdobení:
- (hnědý) cukr
- strouhaný kokos
- BORŮVKY (množství dle potřeby a chutí)
- na vymazání a vysypání formy:
- máslo
- hrubá mouka
Postup:
- Změklé máslo vyšleháme s oběma cukry.
- Jedno po druhém vmícháme vejce a vyšleháme dohladka.
- Smícháme mouku s kypřicím práškem a přidáme ji do směsi.
- Přidáme kokos a mléko, důkladně promícháme.
- Dortovou formu (průměr 26 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Formu naplníme těstem.
- Na vrch koláče rozprostřeme borůvky. Posypeme cukrem a kokosem. (Zde volte množství všeho dle chuti, popř. se podívejte do výživových hodnot.)
- Pečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů C (horkovzdušná na 175 stupňů C) asi 35 min. Propečení zkontrolujeme špejlí.
Výživové hodnoty:
(1/12 kousek)
pozn.:
- uvedené hodnoty platí pro poměrně malý kousek! (přestože jsou tak nelichotivé... no jo, dřív jsem na to ještě tak nehleděla)
- na ozdobení cca:
- 150 g borůvek
- 15 g třtinového cukru
- 10 g kokosu
energetická hodnota: 1137,3 kJ
bílkoviny: 3,8 g
sacharidy: 28,5 g (z toho cukry 18,9 g)
tuky: 15,3 g (z toho NMK 9,3 g)
vláknina: 1,5 g
2) Borůvkové muffiny
Tyto muffiny byly dobré, jen jsem je měla dost bledé, příště jim asi "přitopím". Zdroj zde.
Ingredience:
(cca 17 muffinů)
- 3/4 hrnku mléka
- 3/4 hrnku cukru
- 1 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 kypřicího prášku
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek borůvek
- moučkový cukr na ozdobení
Postup:
- Smícháme mouku s cukrem a kypřicím práškem.
- V jiné nádobě smícháme vejce s mlékem a olejem.
- Suchou směs postupně přidáváme do mokré směsi a dobře promícháme.
- Přidáme borůvky a opět promícháme.
- Formy na muffiny (nebo papírové košíčky - nejlépe dva v sobě - je to lepší, muffiny drží tvar a neroztečou se tolik do stran) naplníme skoro celé těstem. (Všude píšou, že do 3/4, ale mně to přijde málo a líbí se mi muffiny "s kopečkem"... Každopádně POZOR: Pokud máte pouze papírové košíčky, ale žádnou formu, radši dodržte tuto radu a celé je neplňte (jen do 3/4), opravdu by mohly vytéct.)
- Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů C 15-20 minut. Muffiny by měly vyskočit a trochu popraskat. Pokud je nechceme tak bledé, přidáme jim na závěrečných 5 minut teplotu na 200 stupňů C.
Výživové hodnoty:
(1 ks)
pozn.:
- platí pro 17 muffinů - pokud jich máte jiný počet, vynásobte uvedené nutriční hodnoty 17x a následně vydělte počtem Vašich muffinů :)
- BEZ moučkového cukru na ozdobení!
energetická hodnota: 714,8 kJ
bílkoviny: 2,8 g
sacharidy: 22,8 g (z toho cukry 10,1 g)
tuky: 7,4 g (z toho NMK 1,0 g)
vláknina: 0,7 g
3) Jogurtová borůvková buchta na plech
Tato buchta se má podle původního receptu dělat z jogurtu, ale já to zkusila se zakysanou smetanou a dopadlo to také dobře :). Jen nepoužijte ten největší plech co máte, jako jsem to udělala já, protože byla hrozně nízká (asi 2 cm xD). Omlouvám se, že neuvádím zdroj - našla jsem to někde v papírech, co si vytiskla moje mamka. Kdyby se jednalo o Váš původní recept, určitě to napravím a zdroj uvedu. (V tom případě napište do komentářů odkaz na Váš recept.)
Ingredience:
- 1 velký kelímek bílého jogurtu/zakysané smetany - asi 380 g (~ 400 ml)
- 1 stejný kelímek (od použitého jogurtu/smetany) polohrubé mouky
- 1/2 -||- krystalového cukru
- 2 PL oleje
- 2 vejce
- 1 kypřicí prášek
- borůvky
- na drobenku:
- máslo
- polohrubá mouka
- cukr
- na vymazání a vysypání plechu:
- máslo
- hrubá mouka
Postup:
- Smícháme mouku s cukrem a kypřicím práškem.
- V jiné nádobě smícháme jogurt/smetanu s vejcem a olejem.
- Suchou směs postupně přidáváme k tekuté. Mícháme, dokud nezískáme jednolité tekuté těsto.
- Plech (středně velký - neberte ten největší, co máte) vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Těsto nalijeme na plech, posypeme borůvkami, ozdobíme drobenkou z másla, mouky a cukru.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů C po dobu asi 20-25 min - doba pečení se ale velmi odvíjí od výšky těsta. Konec pečení určíme testem špejlí - po vytažení ze střední části koláče by měla být suchá.
(Do drobenky jsem dala moc másla, takže zrovna dekorativně nepůsobila :"D. Ale výsledek je chutný!)
Výživové hodnoty:
Zde neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik porcí z tohoto množství vyjde. (A uvádět množství pro celek mi připadá bezvýznamné.)
Další pečení s borůvkami:
Ganbatte~!
Komentáře
Okomentovat